Tull, moms och avgifter

EU är tänkt som en gemesam marknad, så det är ingen skillnad att beställa varor från Borås och från Berlin. Allt räknas på samma sätt som inrikeshandel. Momsen betalar du i landet som säljer varan. Köper du t.ex från Tyskland betalar du 19% i moms (MwSt/USt.). Ingen tull tillkommer.

Följande länder är med i EU: Sverige, Belgien, Bulgarien, Cypern, Danmark, Estland, Finland, Frankrike, Tjeckien, Tyskland, Grekland, Ungern, Irland, Italien, Lettland, Litauen, Luxemburg, Malta, Nederländerna, Polen, Portugal, Rumänien, Slovakien, Slovenien, Spanien, Storbritannien, Österike.

Läs mer om tullverkets råd vid internethandel inom EU

Om du däremot köper varor utanför EU och varans värde överstiger 1 300 kronor så tillkommer både svensk moms (25%) och tull (13%). Så att köpa en iPad från USA som du trodde skulle kosta 4 700 kr, slutar egentligen på över 6 000 kr.

Varor från icke EU-land som har ett totalt värde på över 1 300 kr är belagd med tullavgift. Tullavgiften varierar mellan 0-20% beroende på typ av vara. Tänk på att tullavgiften räknas på varans inköpspris samt frakt och eventuell fraktförsäkring. Varor som har ett totalt värde under 1 300 kr behöver inte betala tull, men momsen ska läggas på alla varor oavsett värde. Momsen är på 25% på alla varor utom livsmedel som har 12% och tidningar 6%. Förutom moms och tullavgift kan Posten eller kurirföretaget ta ut en importdeklarationsavgift för att tulldeklarera din försändelse. Den betalas när du hämtar ut varan.

Läs mer om tullverkets råd vid internethandel utanför EU

Avgiftsguiden för tull och moms

CE-märkning

CE-märkningen är en Europeisk märkning som garanterar att produkten motsvarar EES diriktiv för hälsa, säkerhet, funktion och miljö. Läs mer om CE-märkning här.

FAQ

F: Vad gör jag om jag vill skicka tillbaka varan jag köpte.

S: De flesta e-handlare låter dig skicka tillbaka varan utan problem. Dock så kan du behöva betala frakten själv. Det är ofta precis som att handla i Sverige. Men om det inte står: fråga butiken.

 

Kommentera